{{Message}}
  • Contentinentiezorg

    incontinentiematerialen

    Mediq CombiCare biedt materialen voor incontinentie in de vorm van absorberende producten en specifieke producten. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat u een normaal leven kunt leiden wanneer u last heeft van incontinentie.

    Lees meer

Absorberende materialen

Absorberende materialen zijn incontinentieslips, inlegverbanden en onderleggers. Deze producten bestaan zowel in wasbare als disposable (voor eenmalig gebruik) varianten. Afhankelijk van de mate van incontinentie is er altijd een passende uitvoering voor u verkrijgbaar. Er zijn verschillende specifieke materialen voor mannen, vrouwen en kinderen (bedplassen). Ons assortiment bestaat uit:  

•    Wegwerpverbanden
•    Tweedelig systeem: inlegverbanden
•    Eendelig systeem: slips en pants
•    Steeklakens en onderleggers

Wegwerpverbanden

Om ongewild urine- of ontlastingsverlies op te vangen gebruikt u wegwerpverbanden. Ze zijn voor eenmalig gebruik, makkelijk aan te brengen en in vele soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn speciale verbanden voor vrouwen en mannen, en verbanden voor ontlastingsincontinentie. De meeste verbanden bestaan uit vier onderdelen: een drooghoudlaag, een of meerdere absorberende lagen, absorberende korreltjes en een beschermende buitenlaag die geen urine doorlaat. Er is keuze tussen eendelige en tweedelige systemen.

Tweedelig systeem: inlegverbanden

Een tweedelig systeem is een verband dat u in uw onderbroek of in een fixatiebroekje kunt dragen. De verbanden zijn ook afgestemd op de mate van incontinentie en zijn in vele formaten verkrijgbaar. Het verband wordt met een plakstrip op zijn plaats gehouden. Het is noodzakelijk om bij het verband ook een fixatiebroekje, zoals een netbroekje of goed sluitend katoenen ondergoed te dragen. Een netbroekje is gemaakt van elastisch materiaal en sluit goed aan op het lichaam, zodat het verband goed op zijn plaats blijft. Het is belangrijk dat het verband goed tegen het lichaam aansluit: dan werkt het optimaal en voorkomt u doorlekken en vervelende geurtjes. Het tweedelig systeem is een open systeem: het verband sluit het onderlichaam helemaal niet af. De kans op huidirritaties is hierdoor minimaal, de huid kan goed ventileren. Van het tweedelig systeem zijn speciale verbanden voor vrouwen, mannen en uniseksverbanden, voor licht tot zwaar urineverlies, verkrijgbaar.

Eendelig systeem: slips en pants

Een eendelig systeem kunt u met kleefstrips vastmaken om de heupen en dijen. Deze systemen worden slips genoemd. Ook zijn er broekverbanden die u gewoon als onderbroek kunt aantrekken; deze noemt men pants. Het eendelig systeem is met name geschikt voor mensen die zich moeilijk kunnen verzorgen. Soms is het alleen ’s nachts nodig om een dergelijk verband te dragen, omdat met name de slips veel kunnen absorberen. Het broekverband is het meest geschikt voor mensen met lichte tot matige vormen van urineverlies. De omvang van de heupen bepaalt in principe de grootte van het verband. Kijk bij de individuele keuze en afstemming ook naar de lichaamsbouw. Het is belangrijk dat het verband goed tegen het lichaam aansluit: dan werkt het optimaal en voorkomt u doorlekken en vervelende geurtjes. Ook is het belangrijk om de juiste absorptiecapaciteit te gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook ademende verbanden op de markt die zorgen dat de huid goed kan ventileren en zo de kans op huidirritatie verkleinen. Mensen vinden het overigens vaak vervelend dat het verband vrij groot is. Vaak associëren ze het verband met een luier. Zeker bij de start van het gebruik kan dit een psychische belasting vormen. 


Steeklakens en onderleggers

Aanvullende hulpmiddelen bij incontinentie zijn steeklakens en onderleggers. Deze gebruikt u als extra bescherming van het beddengoed, bijvoorbeeld wanneer u langs het verband ongewild urine verliest. Omdat de kwaliteit van opvangverbanden erg goed is, zijn aanvullende hulpmiddelen eigenlijk nauwelijks meer nodig, zeker niet wanneer u een goed passend verband gebruikt en het op de juiste manier aanbrengt.