{{Message}}

Oorzaken van ontlastingsincontinentie

Incontinentie kan vele oorzaken hebben. In totaal zijn er wel zo’n 100 à 150 oorzaken te onderscheiden voor een van de verschillende vormen van incontinentie. We geven hier geen compleet overzicht van alle oorzaken, alleen de belangrijkste. Afhankelijk van de oorzaak stelt een arts een behandelplan op. De arts kan u samen met de continentieverpleegkundige adviseren over te gebruiken hulpmiddelen.

Ontlastingsincontinentie kan optreden bij ouderdom of ziekten. Voorbeelden van oorzaken van ontlastingsincontinentie zijn:

•   Neurologische aandoeningen
•   Verzwakte bekkenbodemspieren
•   Overige oorzaken

Neurologische aandoeningen

Ongewild verlies van ontlasting heeft vooral te maken met de werking van en samenwerking tussen het systeem van spieren, zenuwen en het rectum. Als een van deze onderdelen niet meer goed werkt, kan ontlastingsincontinentie voorkomen. Een andere oorzaak voor deze vorm van incontinentie is een beschadiging of ontregeling van de zenuwen rond de anus. Het zenuwstelsel is het besturingssysteem van de anus. De zenuwen zorgen ook voor het gevoel van aandrang en voor het vermogen om onderscheid te maken tussen vaste en vloeibare ontlasting en gas. Verstoring of beschadiging van het zenuwstelsel heeft invloed op de werking van de sluitspieren.

Verzwakte bekkenbodemspieren

Verzwakte bekkenbodemspieren kunnen de oorzaak zijn voor zowel ontlastingsincontinentie als urine-incontinentie. Zie de oorzaken voor urine-incontinentie.

Overige oorzaken

Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van ontlastingsincontinentie een totaalruptuur. Een totaalruptuur is een inscheuring van de vagina die doorloopt naar de anus. Ook een operatie aan het rectum kan ontlastingsincontinentie tot gevolg hebben.