{{Message}}

Urineopvangzakken

Naast een katheter, heeft u in de meeste gevallen een opvangzak nodig. Er zijn vele soorten opvangzakken beschikbaar; deze zijn in grote lijnen onder te verdelen in beenopvangzakken en bedopvangzakken. Ook hier geldt dat wij zorgvuldig kijken wat het best bij u en uw katheter past. Voor alle urineopvangzakken geldt dat ze veilig in de thuissituatie één of meerdere dagen kunnen worden gebruikt. 

Beenzakken

Beenzakken worden op het boven- of onderbeen bevestigd en onzichtbaar onder de kleding gedragen. Ze geven u een optimale mobiliteit. De urinebeenzak kan maximaal 750 cc bevatten en moet u regelmatig legen. Een grotere inhoud is niet handig, omdat de opvangzak dan te zwaar wordt: de beenbandjes kunnen het gewicht niet meer dragen en het systeem geeft dan meer overlast dan gemak. Bij ieder merk beenzakken worden beenbandjes geleverd. Deze zijn nodig om de beenzak aan het boven- of onderbeen te bevestigen.

Een urinebeenzak wordt afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal tussen een en zeven dagen gebuikt. De urinebeenzak wordt op een universele manier aangesloten op katheters en condoomkatheters. 


Bedopvangzakken

De bedopvangzak of nachtopvangzak is net als de beenzak bedoeld om aangesloten te worden aan een katheter, een condoomkatheter of een urinestomazakje. De bedzak is bedoeld voor gebruik als u naar bed gaat. De urineproductie van de nacht (variërend van 1 tot 2 liter) wordt dan opgevangen in de bedzak. Ook bedlegerige patiënten en mensen die in een rolstoel zitten kunnen een bedzak gebruiken om gedurende de gehele dag de urine op te vangen. De eendaagse bedzakken hebben vaak geen aftapkraantje en zijn bedoeld voor éénmalig gebruik. De bedzakken met een aftapkraantje zijn bedoeld om tussen de een en zeven dagen te gebruiken. 

Als u een nachtzak langer dan een dag gebruikt, dan moet u deze wel dagelijks doorspoelen.
Vindt hier de spoelinstructie

De slanglengte van een nachtzak ligt tussen de 90 en 130 cm. Ook bestaat er een nachtzak met een slang, die op maat geknipt kan worden. Mediq CombiCare levert ook verlengslangen. 

Het 'purple urine bag syndrome'

Het’ purple urine bag syndrome’(ook wel paarse urinezaksyndroom) is een zeldzame afwijking, die wordt gekenmerkt door een paarse verkleuring van de urinezak, alle toebehoren en soms ook katheterslangen. De urine zelf kan donker van kleur zijn en is niet per definitie paars. In de meeste gevallen is het vaak even schrikken en veroorzaakt het verontrusting bij patiënt, familie en/of hulpverleners. Het is echter een onschuldig fenomeen. De paarse kleur wordt veroorzaakt doordat bacteriën tryptofaan omzetten in een stof, die na passering van de nieren de urine paars blauwgrijs kleuren. Tryptofaan komt uit de voeding (zoals bananen, chocolade, melk en kikkererwten) en wordt omgezet onder invloed van bacteriën in “indol”. Deze stof wordt omgezet in de lever en veroorzaakt daarna de verkleuring van het plastic van de urineopvangzak.