{{Message}}

Voorkomen is beter dan genezen

Ons verpleegkundig team stelde speciaal voor u een preventielijst samen

Drink voldoende maar niet teveel

Drink anderhalve tot twee liter per dag. Veel meer drinken is niet nodig. Door voldoende te drinken zorgt u ervoor dat u voldoende urine produceert. Om een blaasontsteking te voorkomen, zou u anderhalf tot twee liter urine per 24 uur moeten produceren. Als richtlijn kan u aanhouden dat, als de urine lichtgeel van kleur is, u voldoende gedronken hebt.

Leeg regelmatig uw blaas

Wanneer u regelmatig plast, spoelt u bacteriën naar buiten en krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen. Het beste is overdag om de drie uur te plassen. Daarnaast voor het slapen gaan en bij het opstaan.

Neem de tijd voor het plassen

Plas uw blaas altijd goed leeg. Neem hiervoor de tijd en ga er rustig bij zitten. Ook hier geldt, haastige spoed is zelden goed!

Eet gezond

Groente, fruit en vezels dragen bij aan een goed functionerende blaas en darmen.

Aandacht voor hygiëne

Normale hygiëne is voldoende. Gebruik bij voorkeur geen zeep. Dit kan de afweer verstoren. Veeg de anus naar achteren af, zodat er minder bacteriën in de buurt van de plasbuis komen. Bij sommige vrouwen ontstaat een blaasontsteking na het vrijen. Ook hier speelt hygiëne van de partner en het gebruik van een pessarium of condoom met zaaddodende middelen een rol. Goed leegplassen en extra drinken kan in dit geval helpen een infectie te voorkomen.

Fabels of grootmoedersweetjes?

Er doen veel fabels over het voorkomen van een blaasontsteking de ronde. Alhoewel alle tips niet wetenschappelijk zijn bewezen,  hebben sommige mensen baat bij de volgende tips:

-       Draag katoenen ondergoed en vermijd inlegkruisjes. Dit voorkomt broeierigheid;

-       Draag warme kleding en voorkom koude voeten;

-       Drink cranberry sap.