{{Message}}

Stappenplan zelfkatheterisatie voor vrouwen

Katheteriseren kunt u op verschillende manieren doen. Probeer uit welke houding u het prettigst vindt. Installeer u hiervoor goed in bed, in een rolstoel of op het (invalide)toilet. Soms is het handig om in het begin op bed te oefenen of bijvoorbeeld op de grond met een kussen in de rug.

Om te beginnen:

  • Zet alle spullen binnen handbereik
  • Afhankelijk van de katheter die u gebruikt, maakt u deze gebruiksklaar (zie instructiefolder firma) en plaatst u deze binnen handbereik.
  • Was uw handen goed met water en zeep (vergeet uw duim niet!)
  • Indien u nog spontaan kunt – en mag – plassen, probeert u eerst op de gewone manier te plassen.

1. Installeer u goed in bed, in een rolstoel of op een (invalide)toilet.
2. Houdingen:
•   In bed: halfzittend met iets gekanteld bekken (zie tekening 1)
•   Op het toilet: zittend of staand (zie tekening 2 t/m 4)
•   In een rolstoel: afhankelijk wat mogelijk is
3. Reinig het gebied rondom de plasbuis van vóór richting anus (niet terugvegen). Reinig eerst de schaamlippen, vervolgens het gebied rondom de plasbuis.
4. Spreid met de hand waarmee u niet katheteriseert de schaamlippen goed en trek ze iets omhoog (zie tekening 5).
5. Gebruik – eventueel in het begin – een spiegel, om de opening van de plasbuis te kunnen vinden.
6. Pak met de andere hand de katheter halverwege vast of pak deze vast bij de inbrenghuls/het inbrengstukje. Eventueel kunt u de katheter dicht knijpen of de duim op het uiteinde plaatsen. De urine kan dan nog niet weglopen.
7. Breng de katheter rustig in de plasbuis tot in de blaas. Als de urine begint te lopen, zit de katheter in de blaas. Schuif nu de katheter nog een klein stukje verder.
8. Soms voelt u wat weerstand bij de overgang van de sluitspier naar de blaas. De sluitspier is dan wat gespannen. Meestal ontspant deze snel en kunt u de katheter verder inbrengen. Soms wil even zuchten of hoesten helpen.
9. Buig de katheter met de opening richting toilet, zodat de urine rechtstreeks in het toilet kan lopen.
10. Soms zijn extra hulpmiddelen of speciale katheters nodig om het katheteriseren toe te kunnen passen en de urine op een makkelijke manier op te kunnen vangen. Bijvoorbeeld als u in bed of in de rolstoel moet gaan katheteriseren. De (continentie)verpleegkundige zal dit met u bespreken en het gebruik van deze hulpmiddelen ook met u oefenen.
11. Als de urineafvloed stopt, trekt u de katheter een stukje terug. Meestal komt er dan nog wat urine.
12. Als er niets meer komt, haalt u de katheter rustig uit de blaas. U kunt eventueel uw duim op het uiteinde houden en de katheter omhoog houden met eruit halen. De urine die dan nog in de katheter zit, zal er pas uitlopen als u de duim van het uiteinde verwijdert.
13. De katheter kunt u in de pedaalemmer deponeren. Katheters zijn voor eenmalig gebruik.
14. Maak alles schoon en was uw handen.
Zet alle spullen binnen handbereik
•   Afhankelijk van de katheter die u gebruikt, maakt u deze gebruiksklaar (zie instructiefolder firma) en plaatst u deze binnen handbereik.
•   Was uw handen goed met water en zeep (vergeet uw duim niet!)
•   Indien u nog spontaan kunt – en mag – plassen, probeert u eerst op de gewone manier te plassen.

Bekijk hier de volledige uitleg met afbeeldingen.

Katheteriseren kunt u op verschillende manieren doen. Probeer uit welke houding u het prettigst vindt. Installeer u hiervoor goed in bed, in een rolstoel of op het (invalide)toilet. Soms is het handig om in het begin op bed te oefenen of bijvoorbeeld op de grond met een kussen in de rug.