{{Message}}

Stoma hulpmiddelen

Er bestaan speciale hulpmiddelen voor colo-, ileo- en urostoma’s. Het huidige aanbod kent vele soorten en uitvoeringen. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals soort en plaats van de stoma of uw eigen materiaalvoorkeur zal de stomaverpleegkundige uit het ziekenhuis met u tot een keuze voor het opvangmateriaal komen. Het assortiment van Mediq CombiCare bestaat uit:

•    Huidplaten
•    Steunbandages en steunbroeken
•    Opvulmiddelen

Huidplaten

Platte huidplaten zijn geschikt voor ongecompliceerde stoma’s en een wat strakkere buik met niet te diepe plooien. Bolle huidplaten (convex) zijn geschikt voor diepliggende stoma’s. Huidplaten zijn er in verschillende vormen (rond, vierkant, ovaal), die allemaal even goed zijn. De een past soms beter op de buik. Ook zijn er platen die voorzien zijn van een pleisterrand. Die rand kan soms een gevoel van extra veiligheid geven.

Steunbandages en steunbroeken

Gordeltjes en fixatiebanden houden het stomamateriaal op zijn plaats. Een gordeltje is een verstelbaar elastisch bandje van ongeveer 2,5 cm breed; het heeft minder effect dan een fixatieband. Een fixatieband is een steunband van 10 cm breed. Een steunband is een open of dicht geweven band van elastisch katoen. Deze kan worden gebruikt ter ondersteuning, om een breuk of prolaps te voorkomen of bij het sporten ter ondersteuning en bescherming van de stoma. Een steunbroek is van elastisch materiaal en wordt vooral na een operatie gebruikt om voldoende steun aan het onderlichaam te bieden of speciaal aangemeten bij mensen met een grote, gecompliceerde breuk bij de stoma.

Opvulmiddelen

Met opvulmiddelen zijn littekens, plooien en oneffenheden te egaliseren, zodat de huidplaat goed aansluit. Hiervoor zijn huidplaten, opvulringen, aandrukringen en pasta’s verkrijgbaar. Een huidplaat beschermt de huid tegen irritatie, veroorzaakt door bijvoorbeeld lekkages, of tegen agressieve stoffen uit de stoma. De huidplaten hechten op alle soorten huid en kunnen ook op een vochtige, geïrriteerde huid geplakt worden. Opvulringen worden gebruikt om de huid rond de stoma goed af te sluiten en te beschermen tegen bijvoorbeeld agressieve stoffen uit de stoma. Ook kunnen ze een plooi of kuiltje naast of onder de stoma opvullen, zodat het stomamateriaal goed aansluit.