{{Message}}

Basisproducten

Gazen en kompressen


Een gaas is een katoenen geweven of viscose niet-geweven verband. Een kompres is meestal dikker dan een gaas en neemt meer vocht op. Gazen zijn geschikt om holtes op te vullen en wondvocht te absorberen en kunnen gebruikt worden om middelen lokaal in het wondbed aan te brengen. Als het nodig is om frequent verband te wisselen, zijn gazen de meest simpele en goedkope wondbedekking. Een gaas brengt men nooit droog op de wond aan, alleen in combinatie met producten als antibacteriële zalven en vloeistoffen, zodat de wond vochtig blijft. Bij het verwijderen kan namelijk door indrogen materiaal in de wond achterblijven en kan het weefsel beschadigen. Bovendien beschermt een gaas slecht tegen infectie. Een gaas kan afgedekt worden met een kompres. Er bestaan vele soorten gazen en kompressen in diverse maten, steriel of onsteriel. 

Fixatiematerialen


Bij fixatiemateriaal bestaat de keuze uit zwachtels en pleisters. De locatie en grootte van de wond en de behandeling zijn bepalend voor de wijze van fixatie van een verband en de keuze voor het materiaal.

-    Zwachtels kunnen worden gebruikt om elke wond te verbinden. Ze kunnen zijn gemaakt van natuurlijke vezels als katoen, afgeleide natuurlijke vezels zoals viscose en rubber en synthetische vezels, zoals polyamide, polyester en polyurethaan. Katoen en viscose nemen vocht op en zijn huid- en milieuvriendelijk. Rubber en synthetische vezels zijn elastisch, waterafstotend en hebben een hoge treksterkte. Fixatiezwachtels zijn beschikbaar in niet-elastische, elastische fixatiezwachtels en elastische buisverbanden en netverbanden.  

-    Pleisters kunnen worden toegepast voor de fixatie van droge wondbedekkers, zoals droge gazen of gazen rondom drains. Daarnaast kunnen pleisters ook gebruikt worden voor het fixeren van zwachtels. Pleisters zijn beschikbaar met traditionele of hypoallergene kleeflagen. De ruglaag kan zijn gemaakt van katoen, viscose, folie, geperforeerd folie of non-woven materiaal.  

Vette gazen en wondcontactmaterialen


-    Vette gazen bestaan meestal uit een open geweven katoenen of katoen/viscose vezel, geïmpregneerd met een vet, meestal paraffine of vaseline. Het gaas verkleeft daardoor minder snel met het wondbed en het granulatieweefsel wordt niet beschadigd bij de verbandwisseling. Wondvocht wordt via de mazen van het vette gaas in het bedekkende secundaire verband opgenomen. Vette gazen worden in de regel een keer per dag verwisseld.
 

-    Wondcontactmaterialen bestaan uit gaasachtig materiaal van kunststof. Dit droogt niet in en verkleeft niet met het wondbed. De kleine maaswijdte voorkomt ingroei van granulatieweefsel. Wondvocht kan door de mazen in een absorberend secundair verband opgenomen worden en eventuele medicijnen kunnen door dit materiaal het wondbed bereiken.

Huidverzorgers en –beschermers


Bij wonden met veel wondvocht of fistels met agressief wondvocht kan het nodig zijn de wondranden te beschermen tegen de inwerking van het wondvocht. Een beschadigde wondrand vergroot de kans op infecties, vertraagt de wondgenezing en kan pijn en jeuk veroorzaken. Om dat te voorkomen kunnen huidbeschermers en huidverzorgende middelen worden ingezet. Ze zijn beschikbaar in de vorm van zalven, films en hydrocolloïden.

Reinigende vloeistoffen


Reinigende vloeistoffen past men toe als spoelvloeistof of als vochtig verband. Een spoelvloeistof wordt in de wond gespoten of met in de vloeistof gedrenkte gazen wordt de wondbodem uitgeveegd, wat de wond reinigt van losse materialen. Als vochtig verband worden (non-woven) gazen gedrenkt in de vloeistof, waarna ze uitgeknepen direct op de wond worden aangebracht. Het vochtig verband verwisselt men drie- tot zesmaal daags om uitdroging en verkleving te voorkomen.